Какво да ядем през студените месеци?

cde39ae8-a807-4465-b135-901c6243c9ba

Всеки един от нас знае, че храната е много важна част от нашето ежедневие. Винаги трябва да преценяваме и да се съобразяваме с какво да се храним в зависимост от здравословното ни състояние, частта от деня, склонността към алергични реакции и други.

Друго нещо, с което трябва да съобразяваме вида на храната си, е периодът от годината. Всеки знае, че храната, с която се храним през студения период от годината, не е така подходяща и за топлия период. Това е така, защото ястията, които са по-приемливи за студените дни, са прекалено тежки, че дори и много мазни за топлите дни.

Ако сте от хората, които държат на здравословното хранене, една от най-добрите храни за този период е тиквата. Тя е изключително полезна. Можете да я приготвяте по много различни начини в зависимост от вкуса ви – печена, варена или на пюре. Намалява риска от много болести и е мощен антиоксидант.

Друго полезно нещо за зимата е брюкселското зеле. Разбира се не всеки го харесва, но то наистина е здравословно. Също така прясно изстискания сок от грейпфрут се препоръчва за зимата. Храните трябва да са богати на много витамини и минерали, защото това е сезонът, в който можеш лесно да се разболееш.

Много е важно да подсилвате имунитета си, като си набавяте необходимите витамини чрез храната. Това е най-добрият начин да останете здрави и силни. Кестените се харесват от много хора. Те не само са вкусна, но са и много здравословна храна, която се консумира през студените месеци.

Бататите (сладки картофи) са много по-полезни от обикновените картофи. Затова те се препоръчват за хората, които са маниаци на тема – здравословно хранене. Това е храна, която се харесва на по-голямата част от хората. Съществува изобилие от варианти, по които може да се приготвя. Източници са на изключително много витамини.

Стремете се да избягвае сладките храни през зимата. Това е сезонът, в който не сме чак толкова активни. Разбира се винаги има и изключения. Трябва да съобразяваме физическата си активност с това, което ядем. Затова сладкишите през студените месеци не са много препоръчителни. Неизбежно е някой път да си хапнете нещо сладичко, но не прекалявайте!

В менюто ви трябва да се увеличат повече супите и варените зеленчуци. Не проявявайте капризи, а помислете кое ще е най-правилното за вас! Изборът на супи е огромен. Зависи от вкуса ви, можете да си правите най-различни – зеленчукови, пилешки или крем супи.

Крем супите се харесват най-много особено ако са с крутони. Не забравяйте, че ако искате да се придържате към по-строго здравословно хранене, трябва крутоните да са в умерено количество.

Варените зеленчуци са на последно място в менюто на повечето хора. Мнозина ги избягват просто защото не са им вкусни, но това е грешка! Те са изключително полезни и засищащи. Е, зависи от самия зеленчук.

Не губете време в размишления! Направете си свой график или режим на хранене, съобразявайки се с това, че наближават студените месеци! Помислете за здравето си и освен това за добрата визия, която искате да запазите от лятото!

Вашият коментар