Как да се справим с напуканите и загрубели пети и да подготвим краката си за лятото?

С напредването на пролетта температурата навън се повишава и ни подсеща, че е време да подготвим краката си за лятото.  Често напуканите и загрубели пети са повод за притеснение и неудобство, затова днес ще ви запознаем с няколко средства, които могат да помогнат за справяне с проблема в домашни условия.

Най-старото изпитано решение на проблема, разбира се, е ваната за крака и пемзата. За целта преди лягане трябва да накиснете краката си в гореща вода за 15-20 минути, след което да обтриете петите си с пемза, за да свалите загрубялата кожа и мъртвите клетки от нея. На пазара вече се предлагат и електрически пили за крака, които с успех могат да заменят този камък.  След като приключите с процедурата е хубаво да намажете кожата с хидратиращ крем и да обуете чорапи, за да подсилите действието на продукта.

Друг вариант на тази процедура е възможността да добавите сода бикарбонат във ваната с водата. Тя служи като естествен ексфолиант, притежава противовъзпалителни свойства и спомага за справяне с неприятния мирис от неподходящо избрани обувки. За целта смесете 3 супени лъжици сода с около 5 литра вода и накиснете краката си за двайсетина минути.

Добре узрелите банани са също добро средство за омекотяване на кожата, тъй като съдържат полезни витамини и могат да бъдат добри помощници в борбата със загрубелите пети. За целта намачкайте 2 плода и полученото пюре втрийте в проблемните зони. Оставете да подейства 20 минути, след което излакнете. Можете да повтаряте процедурата до постигане на желания ефект, но обикновено до 2 седмици е налице положителен резултат.

Ако сте любители на домашно приготвените рецепти за красота, със сигурност ще искате да се възползвате и от идеята за натурален скраб, с който можете да премахнете мъртвите клетки от петите си. За да го приготвите, трябва да вземете буркан, в който да смесите 1 к.ч. кристална захар с  ½ к.ч. кокосово  и ½ к.ч. розово масло. Към тях добавете и сока на 1 лимон, разбъркайте до получаване на еднородна консистенция и с втриващи движения нанесете върху желаните участъци. Ще останете приятно изненадани от ефекта.

 

Вашият коментар