Акупунктура – ползите на този подход от алтернативната медицина

Време е да поговорим за акупунктура и огромното й значение и почетно място в алтернативната медицина. В голяма част от случаите, а особено преди заболяването да се разгърне напълно или до доведе до тежки усложнения, когато помощта от лекар е неизбежна, има други начини да се излекуваме. Чували ли сте за акупунктура?

Акупунктура е древна китайска практика, която включва вкарване на фини игли в определени точки на тялото. Тази традиционна манипулация се използва широко днес като алтернативна терапия за различни здравословни състояния. Смята се, че акупунктура насърчава естествения лечебен процес на тялото, балансира енергийния поток и намалява болката.

Едно от най-честите приложения на акупунктура е за справяне с болката. Установено е, че акупунктура е ефективна за намаляване или като превенция на болковите преживявания, свързани със състояния като главоболие, болки във врата или гърба (които често вървят ръка за ръка) и остеоартрит. В допълнение към облекчаването на болката, за акупунктура също така е установено, че подобрява качеството на съня и намалява стреса и тревожността. А не е ли това един невероятен бонус в днешния забързан и стресиращ свят?

Акупунктура се използва и за лечение на храносмилателни разстройства, като най-добре се повлияват синдромът на раздразнените черва, гаденето и повръщането. Установено е, че тя е еднакво ефективна както за намаляване на тежестта на тези симптоми, така и за подобряване на цялостната храносмилателна функция на организма.

Друга област, в която акупунктура е показала обещаващи резултати, е лечението на проблеми с плодовитостта. Боцкащата терапия може да помогне за регулиране на менструалния цикъл при жените и да увеличи притока на кръв към репродуктивните органи, което от своя страна подобрява плодовитостта не само у жените, но и у мъжете.

Много алтернативни терапевти прилагат акупунктура и за лечение на различни психиатрични състояния, включително депресия, тревожност и посттравматично стресово разстройство. Тя може да помогне да се намали стресът и да насърчи релаксацията на ума, тялото и психиката, което може да подобри не само тях отделно, но и като цяло общото състояние на пациента.

За някои това да бъдат убождани с безброй игли на деликатни места по тялото може би звучи малко драстично. Тук ще засегнем и въпроса за безопасността на процедурата. Като цяло се приема, че акупунктурата (извършена от квалифициран терапевт и по общоприетите правила за хигиена и дезинфекция на използваните пособия) е напълно безопасна и ефективна алтернативна терапия, която може да осигури редица ползи за здравето. Пак повтаряме – важно е акупунктурата винаги да се извършва от обучен и лицензиран практикуващ. Добре е и пациентите да се консултират с лекуващия си лекар преди да предприемат каквото и да е ново лечение. С правилния терапевт акупунктура може да бъде ценно допълнение към холистичния подход към здравето и благосъстоянието.

 

Автор: Александър Манчев