Какви са ползите от приема на колагенови добавки? 

Стегнатото тяло, еластичната кожа, здравите кости, оптималната мускулатура и добрата подвижност, са неизменна част от пълноценния начин на живот. Макар и приемани за даденост от много хора, тези интегрални елементи на здравето отшумяват с течение на времето и дават ход на схващанията, намалената подвижност, отпуснатата кожа и натрупването на подкожни мазнини. Каква е основната причина за всичко това? Основната причина за всичко това е намаленото производство на колаген в тялото.

Колагенът е вид протеин, който участва в строежа на костите, ставите, мускулите, кожата и почти всички останали тъкани и органи. Всъщност, той е един от най-разпространените протеини в човешкото тяло, съставляващ една трета от телесната протеинова маса. Синтезът на колаген се извършва естествено в човешкия организъм, с помощта на някои аминокиселини, витамини и минерали, но за съжаление, неговото производство намалява, с напредването на възрастта.

Специалистите са установили, че след 25-годишна възраст, хората започват да губят средно по 1.5 – 2% колаген годишно, което означава, че до 40-годишна възраст, колагенът в тялото може да намалее с до 30%. Това, от своя страна, е предпоставка за развитието на бръчки, кожни петна и проблеми с костите. Разбира се, загубата на колаген е напълно естествен процес и е част от нормалния ход на времето. Това обаче съвсем не означава, че не може да бъде забавена или дори реверсирана. Как по-точно? С помощта на колагенови добавки.

Какви са ползите от приема на колагенови добавки? 

Колагенът принадлежи към семейството на структурните протеини. Този вид протеини се намират най-често в съединителните тъкани на тялото, като кожата, костите, ставите, сухожилията, ноктите, косата и дори в кръвта. Колагенът изпълнява различни функции в организма, но една от най-важните е да помага на тъканите да издържат на физическо напрежение и разтягане.

Колагеновите добавки допринасят за нормалното функциониране на опорно-двигателната система, сърдечния мускул, кръвотока, косата и ноктите. Натуралните продукти от този род стимулират здравината и еластичността на кожата, намаляват образуването на бръчки, допринасят за производството на напречни колагенови влакна и промотират синтеза на множество хормони, ензими, аминокиселини и антиоксидантни вещества.

Крайният резултат от всичко това е красива кожа, стегнато тяло, бляскава коса, здрави нокти, оптимална двигателна функция и здравословно тегло. Ето и някои от най-изявените здравословни ползи, свързани с редовния прием на колагенови хранителни добавки:

  • Повишават енергийните нива на тялото и физическата издръжливост – колагеновите добавки подобряват кръвоснабдяването на тъканите, с което увеличават притока на кислород и важни микронутриенти. В допълнение, те увеличават еластичността и здравината на костите, мускулите и кожата. Сред най-добрите колагенови добавки се нареждат тези, получени от говежди, рибен и пилешки колаген. От тях, добавките с пилешки колаген заемат челно място, поради богатото си съдържание на хондроитин сулфат и глюкозамин сулфат;
  • Подобряват гъвкавостта и подвижността на ставите – благодарение на своите уникални формули, хранителните добавки с колаген транспортират активното вещество там, където има най-голяма нужда от него, включително кожата, костите, мускулите, ставите, сухожилията, хрущяла и междуклетъчното пространство. В резултат на това се наблюдава подобрена гъвкавост и повишена подвижност на опорно-двигателния апарат;
  • Забавят процесите на стареене – повечето колагенови добавки могат да се похвалят със специален комплекс от биоактивни вещества, чийто редовен прием води до стегната кожа, понижено образуване на бръчки, подсилени кости, повишена мускулна маса, подобрена сърдечна дейност и оптимална подвижност. Това, от своя страна, води до забавяне на процесите на стареене, оптимално здраве и пълноценен живот;