Кои маратонки са подходящи и как да различим дамски от мъжки

Почти всеки спортен магазин ни предлага широка гама маратонки. Те се различават по производител, цена, цвят и функционалност. Но как да изберем оригинални маратонки – малцина знаят. Следователно купувачът често e объркан, без да знае какво да купи. В края на краищата, ако безмислено купите това, което първо ви е харесало, можете да бъдете много разочаровани скоро след покупката.

За да закупите наистина висококачествени спортни обувки, трябва правилно да се подготвите за такава покупка, след като сте проучили основните критерии за правилния избор. Нека най-накрая да разберем как да изберем правилните маратонки.

Характеристики при избор на маркови маратонки

Маратонките не са обувки за ходене, които могат да бъдат избрани само въз основа на параметъра „харесвам / не харесвам“. Маратонките трябва здраво да фиксират глезена, да издържат на големи натоварвания, а вие да се чувствате маскимално удобно в тях.

За да изберете наистина удобни маратонки, по-добре е да го направите вечер. Не защото след работа има повече свободно време и можете бавно да изследвате целия асортимент, а защото вечер кракът естествено се подува (от натоварването през деня). По-добре е да изберете маратонки, които сутрин ще са малко разхлабени, отколкото тези, които притискат и причиняват дискомфорт вечер.

Как да различим дамските маратонки от мъжките

Дамските спортни маратонки се различават от мъжките не само по по-разнообразна цветова палитра, но и по някои други характеристики, като:

  • По-тясна подметка.
  • Петата има допълнителна височина, за да намали вероятността от нараняване на ахилесовите сухожилия.
  • Буквата „W“ в обозначението на модела може да означава, че моделът е женски (съответно, „M“ – мъжки).

Ако обувката е преминала всички тестове и изглежда удобна, остава само да се пробва.

Как правилно да изберете подходящият размер

Защо е по-добре да го направим в късния следобед вече беше казано. Какво още трябва да знаете, когато пробвате оритинални маратонки.

  • Трябва да пробвате винаги и двете маратонки.
  • Пробата трябва да се извършва с чорапи, които се планира да се носят с маратонките (ако чорапите са дебели, може да ви трябват обувки с един размер по-големи).
  • Въз основа на това не се препоръчва да купувате маратонки от разстояние, например от онлайн магазин.

Продавач-консултантът ще ви каже как да изберете правилния размер маратонки, защото само той знае дали размерът на модела отговаря на общоприетите стандарти. Ако краката ви чувстват комфорт, какъвто трябва да придават точните маратонки, усещате  мекота и не ви стягат от нито една страна, това е подходящият чифт.

Това са всички основни правила за избор на оригинални маратонки. Водени от тях, няма да е трудно да изберете спортни обувки, които да ви зарадват с комфорт и издръжливост. Ако все пак изпитвате затруднения повреме на избор на точния модел за ежедневие или спорт  – консултантите на онлайн магазин Sport Faster.com винаги са насреща, за да помогнат.