Детето расте, но не проговаря!

Детето ви расте, радва ви с нови успехи и постижения. Може би до навършване на една година той се е научил да произнася някои прости думи и сега очаквате с нетърпение да разговаряте с вас с голяма сила … Всички родители искат детето им да започне да говори възможно най-рано.
Здравейте, скъпи читатели на нашия сайт „Семеен блог“ ❗ Днес ще говорим за „деца, които не говорят“.

Детето ви расте, радва ви с нови успехи и постижения

И така, какво ще стане, ако развитието на речта на детето протича по различен начин: бебето не говори или речта му се развива много бавно? През последните години броят на децата, в предучилищна и училищна възраст, с речеви проблеми се увеличи драстично.
И какво, ако детето мълчи? Изчакайте или помогнете? Ако изчакате, на колко години е? Какви ще са последиците за детето, ако то не говори?

Ако дете на 1,5-2,5 години няма активна реч, тогава родителите започват да мислят: необходимо ли е да се направи нещо или трябва да се изчака и самото дете ще говори? За съжаление никой няма да даде точен отговор. Всички деца са различни, но родителите също са много различни хора. Всеки родител решава сам в тази ситуация въз основа на опита на семейството си, компетентността на педагогически или медицински, интуицията си (в крайна сметка родителите виждат детето си всеки ден). В нашата статия няма да разглеждаме и обсъждаме поведението на родителите в случай, че детето им изостане в развитието на речта, но ще говорим за значението на самата реч в развитието на ранно дете.

Разбирането на речта, което се случва в ранна възраст, е цяла революция в психическото развитие на детето. Тоест появата и след това развитието на фразовата реч е един вид еволюционен етап за развитието на психичните процеси на детето: мислене, възприятие, памет, въображение … Чрез развитието на речта децата могат да контролират поведението си, да фантазират, да мислят , изграждат въображаема ситуация, като са наясно с техните действия. Речта дава възможност да се формира ваш собствен, индивидуален, вътрешен свят.
През първата година от живота мисленето и речта при децата се формират независимо едно от друго – мисленето се представя под формата на манипулации с предмети, а речта – под формата на дрънкащо говорене, възклицания, жестове. По-близо до две години тези линии на развитие (реч и мислене) започват да се пресичат и съвпадат. Това поражда нова форма на психически живот, характерна за човека.

И така, какво се случва, ако детето мълчи или не е фразеологична реч на три години, четири години

И така, какво да направя, ако детето мълчи

Ако не помогнете на бебето да коригира навреме недостатъците в развитието на речта, тогава с течение на времето се развиват вторични нарушения на личността на детето. Какви вторични нарушения в развитието могат да възникнат при не говорещо дете (това е, когато детето е напълно мълчаливо или говори няколко десетки думи, но няма фразова реч)
1. Забавено умствено развитие;
2. Речеви негативизъм;
3. Трудности в общуването с връстници и възрастни;
4. Деформация на личностните черти;
5. Обща невротизация на детето.
В следващите статии ще анализираме подробно тези нарушения на развитието (тяхното описание, естеството на проява, доколко са опасни).
До следващата статия! Здраве на вас и вашите деца!

Източник http://greenmaster.me/