6 Ценни Съвета При Почистването На Домове

Всеки дом – голям или малък, апартамент или къща се замърсява. И въпреки, че няма само един начин за почистване на жилищното пространство е добра идея да действате организирано. Направете обиколка на дома си – от кухнята и банята до спалнята и дневната за да научите основните правила на почистването, както и някои съвети и трикове, които ще ви помогнат да почиствате по-старателно и ефективно.

Повечето домакини предпочитат да свършат работата по поддръжката на хигиената в дома сами, въпреки че това не всяка жена има нужното време и енергия. Ние препоръчваме на тези жени да се възползват от услуги за професионално почистване, като това би им спестило ценно време.

За домакините, които желаят да почистват своя дом сами сме подготвили няколко интересни съвета. Инфромацията ни беше предоставена от фирма за професионално почистване на домове във Варна. Ето какво споделиха те:

Поддръжка на кухнята

  • Дръжте съдовете чисти. Ако сте човек, който е склонен да оставя чиниите да се трупат в мивката, за да избегне миенето им, опитайте този прост трик, за да си представите в перспектива усилията свързани с тях: В продължение на няколко дни настройвайте таймер преди да започнете да миете съдовете и си записвайте колко време ви е отнела процедурата. По този начин ще може да менажирате времето си по-ефективно.
  • Как да почистим мазнина загоряла по тенджера: За да почистите силно загоряла тенджера, без да търкате, покрийте изгорялото място с малко количество сода за хляб и налейте вряла вода, до напълване на тенджерата до половината. Когато водата стане хладка, разтъркайте с гъба, като използвате разтвора на содата за хляб, за да почистите нагарите.

Поддръжка на банята

Почистване на плочки и фуги:

Оставете препаратът да свърши работата вместо вас. Нанесете препарат за премахване на мухъл и плесен и го оставете да проникне във фугата, преди да минете повърхността с четка с твърд косъм. Това ще съкрати много работата, която може да се окаже досадна и изтощителна.

Почистване на мивката и душа

Много продукти, предназначени за почистване на мивки и душове, вършат голяма част от работата вместо вас, стига да им позволите. В инструкциите ще намерите указания как най-добре да нанесете препарата и колко време да го оставите да подейства, преди да изплакнете или изтъркате. Винаги е добра идея да тествате новия препарат на незабележимо място, за да се уверите, че той не причинява промяна в цвета на повърхностите.

Почистване на спалнята

Оправяйте леглото си

Трябва да кажем, че оправянето на леглото всеки ден е добър навик, въпреки, че някои хора не свикват с това години наред.

Ето някои причини защо е важо да оправяте леглото си:

  • Прави спалнята да изглежда подредена и уютна
  • Ако имате домашни любимци, оправянето на леглото помага да се предпазите от козина по чаршафите.
  • Спането в оправеното легло е много по-приятно

Колко често трябва да перете чаршафите си

В идеалния случай леглото трябва да се постила с чисти чаршафи веднъж седмично или веднъж на две седмици. Времето за това зависи от куп фактори, като например:

  • Дали спите голи
  • Колко души спят в леглото ви
  • Често ли се потите докато спите
  • Спят ли деца заедно с вас

Ако отговорът е „да“ на повечето от тези въпроси, трябва да помислите за по-честа смяна на чаршафите. Изборът зависи и от това колко време имате за това задължение и колко ви е важно леглото ви да е чисто.

Надяваме се да сме ви помогнали с организацията по почистването на вашия дом. Съветите могат да бъдат приложени от всяка домакиня, като преди всичко това би ви спестило ценно време.