Рецепти с мед за подобряване на състоянието след грип

мед против грип

След нахлуването на вируса Ковид-19 поголовно в живота ни, здравната тема стана все по-актуална. Интересно е наблюдението на медицинските експерти, че хората започнаха да обръщат повече внимание на своето състояние не само докато са болни, но и непосредствено след като преодолеят заболяването. И това важи за всички, а не само за Ковид-19 болести.

Всъщност, възстановяването е не по-малко значимо от самото изкарване на инфекция или терапията при друг тип здравословен проблем. След боледуване тялото ни не е в състоянието, в което е било непосредствено преди да се срещне с патогена. Освен това, приемът на тежки медикаменти може значително да увреди баланса в тялото.

Приемът на възстановяващи организма продукти – по възможност с естествен произход – е най-добрият начин да се подсилим след боледуване. А сред тях, медът винаги е бил на челна позиция.

Ето защо сметнахме, че ще ви бъде интересно да разгледате следващите рецепти, включващи мед, и подходящи за подобряване на общото състояние на тялото след прекаран грип.

Рецепта с мед за остатъчна кашлица

Остатъчната кашлица е често срещано явление. Тя се проявява, когато вече сте се преборили с инфекцията, но на практика продължавате да кашляте. Най-често тя се дължи на отслабените дихателни пътища, за които всяко дребно дразнение предизвиква защитна реакция, тоест порив за откашляне.

При подобен случай е добре да се обърнете към медицинско лице, което най-често предписва по-леки симптоматични лекарства. Медът също може да послужи за целта. Пригответе си отвара от 1 супена лъжица семена от анасон и 200 милилитра вода, която да подсладите с пчелен мед. Това количество е достатъчно за един ден. Можете да го изпиете на 4-5 пъти.

Рецепта с мед за връщане на силите

След прекаран грип много пациенти се оплакват от слабост в мускулите, костите и тялото изобщо. Това не е странно, а напълно нормално явление. Досега организмът ви се е борил с инфекцията и затова не са му останали сили дори за обикновени активности, които преди сте извършвали с лекота.

За да си възвърнете тонуса, консумирайте смес от мед, джинджифил и лимон в продължение на поне една седмица. За да приготвите тази рецепта, смесете сока на 1 лимон, със 100 грама настърган корен от джинджифил и 50 грама качествен мед. Ако се чудите откъде да си го набавите, поръчайте от Пчелинъ.

Рецепта с мед в подкрепа на имунитета

Както вече споменахме, след боледуване имунната ни система е на ръба на силите си. По време на лечението, не само медикаментите, но и Т-клетките са се борили с инфекцията. Ако не възстановите имунитета си непосредствено след прекаран грип, рискувате да оставите тялото си в риск от повторно разболяване и да преминете през същото дори и в следствие на обикновена настинка.

За да подкрепите имунната си система, медът отново може да бъде повече от полезен. Възползвайте се от следната рецепта за целта: почистете внимателно няколко корена от хрян и ги смелете на ситно с блендер. Тази каша се залива с 200 милилитра преварена вряла вода. Оставете я така за няколко часа и после прецедете добре, като накрая добавите мед (в приблизително същото количество, в каквото сте използвали хряна). От получената смес консумирайте по една супена лъжица на ден.

Рецепти с мед за подобряване на съня

Много хора изпитват силен стрес след тежко лечение. Това е често срещано явление при хората, на които се е наложило влизане в болницата. Възможно е те дори да развият тревожност или депресивни състояния.

Целият този стрес оказва сериозно влияние и върху качеството на съня. Пълноценната почивка обаче е ключова за нормалното и успешно възстановяване след боледуване. Медът може да помогне за по-лесното заспиване и възобновяване на нормалния цикъл заспиване-сън-събуждане. За целта използвайте тази рецепта: 20 милилитра ябълков оцет се смесват с 30 грама мед и 200 милилитра вода. Сместа се пие непосредствено преди лягане.

Желателно е да приложите всички рецепти веднага след като приключи терапията ви и лекарят установи, че сте се преборили с грипа. Те ще ви дадат много тонус и ще ускорят времето за възстановяване на организма. Не забравяйте, че качеството на меда е от ключово значение за успеха на всяка от рецептите. Препоръчваме ви да пазарувате от надежден онлайн магазин за натурален мед и пчелни продукти.