Какво е ръчна шевна машина и за какво може да бъде използвана?

Ръчната шевна машина е устройство, което може да бъде използвано за свързване на парчета плат и за подрязване на ръбовете на текстил ръчно, като използва метод на зашиване. Под този термин обаче могат да се разглеждат няколко вида устройства – стационарни механични шевни машини с ръчно задвижване, електромеханични устройства със специален бутон за стартиране на двигателя отпред и миниатюрни преносими устройства за малка шивашка дейност.

Най-важният критерий за класифициране на ръчните шевни машини е механизмът, който привежда в действие устройството. В зависимост от типа на механизма, шевните машини могат да бъдат механични, електромеханични и електронни или компютърни. В зависимост от вида на шева и метода на тъкане на конци, шевните машини могат да бъдат совалка или вериги.

Ръчните шевни машини могат да бъдат оборудвани с различни количества игли, което ги дели на едноиглови, двуиглови и мултихедови устройства. Процесът на шиене се дължи на въртенето на главния вал, като в зависимост от скоростта на работа, шевните машини са с ниска, средна и висока скорост на шиене.

Ръчните шевни машини са изключително полезни в домашното шивашко дело, тъй като могат да бъдат използвани за бързи и лесни проекти, като за подстригване на панталони, работа върху текстилни изделия, направа на детски играчки или за лични проекти. Те могат да бъдат идеален избор за тези, които желаят да научат да шият, но не искат да инвестират в по-скъпи и сложни машини

За да използвате специално оборудване за шев за дребни ремонти на дрехи, може да се наложи да закупите мини-машина за шиене, която е лесна за пренасяне и с малки размери. Моделът Zimber 10919-ZM е електронен, с размери 24x21x12 см, тегло 1,5 кг, пластмасова кутия и има заден ход, регулиране на скоростта на шиене, платформа за обработка на ръкави, автоматично теглич и отделение на бобината. Машината може да се захранва както от мрежата, така и от батерия, а комплектът включва AC адаптер и педал. Минусите й включват нестабилност, шум и вибрации при работа с плътни тъкани.

Употребата на ръчна шевна машина е много лесна, като основното е да се напълни нишката правилно и да се разбере работата на устройството. С мини-машина няма да има проблеми да се поправят дрехи или да се работи с пластири или изтъркани ръбове. Ако търсите по-евтин вариант, можете да обърнете внимание на китайския модел Travola 201, който е електромеханичен и има ротационен хоризонтален багажник, регулиране на скоростта на шиене, осветление на работната повърхност и комплект с мрежов адаптер, 4 бобини и теглич крачен педал. Машината е лесна за работа и има ниска цена, но не е подходяща за работа с дебели кърпи.

За рядка домашна употреба може да се търси и евтина електромеханична шевна машина, която се предлага в компактни ръчно изработени модели. Цената на тези машини зависи от пълния им комплект, броя на функциите и качеството на изработката.