Защо БИО козметика?

Търсенето и потреблението на качествена био козметика расте с все по-бързи темпове на световно ниво, включително и в България. Много хора биха казали, че това се дължи на нова, временна модна тенденция, но гледайки реалистично над нещата, био продуктите са чисто и просто една по-добра грижа за нас, децата ни и близките хора. Популярността на тези продукти е проявена от нарастващата глобална осъзнатост за негативното въздействие на заредените с химикали козметични продукти, които вредят не само на нашето лично здраве, но и на околната среда.

 

Допълнително, десетки изследвания показват вероятна връзка между употребата на синтетични химикали и различни здравословни проблеми, от които изключително сериозни като рак. Избирайки органичното, ние избираме да се грижим за нас и децата ни по възможно най-добрият начин, докато полагаме грижи и за планетата на която живеем.

В крайна сметка, внимателно подбираме какво ядем всекидневно – нашо задължение е да подбираме и продуктите, които нанасяме върху кожата си.

 

Ако все още всекидневно използвате козметични продукти, за които не знаете нищо е време да помислите за вашето здраве. Ето защо употребата на био козметика не е мода, а необходимост:

 

  1. Няма съдържание на вредни, синтетични химикали.

Факт е, че ако се зачетете на етикета на повечето козметични продукти, които използвате, много от споменатите съставки няма да ви говорят абсолютно нищо – това не е срамно. Повечето от нас нямат понятие от всички химични съставки – и не е нужно. Но това не променя факта, че значителна част от тези химикали са вредни за кожата и здравето ни като цяло. Съставът на истинската натурална козметика е предварително съобразен с изискванията за производство на био сертифицирана козметика, където не се допускат хиляди синтетични съставки, за които не знаем нищо. Избирайки натурална козметика, можете да сте сигурни, че е 100% чист продукт без токсични вещества и съединения.

 

      2. Органичната козметика е богата на хранителни вещества

“Ако не можеш да го ядеш – не бива да го нанасяш върху кожата си!” – това гласи основното “правило” на натуралните козметични продукти. Ако се зачетете на етикета на един био продукт, ще видите, че той доста наподобява списък с храни. Природата ни е дала толкова много дарове, които с времето сме се научили да използваме по всевъзможни начини. 

 

Например, доста познат факт е, че какаовото и кокосовото масло са страхотни овлажнители, които предлагат на кожата жизненоважни съставки. Гроздето и семената от нар са впечатляващи антиоксиданти – инхибират разграждането на колаген, задържайки кожата млада и еластична. Допълнително аргановото масло, маслото от маракуя, кафето и зеления чай и още много други натурални продукти са невероятен приятел на кожата. Листа с полезни съставки няма край!

 

      3. Натуралната грижа за кожата носи значително по-добри резултати.

Очевидно е… По-добрите съставки постигат по-добри резултати. Полезните естествени съединения, които откриваме в натуралната козметика са като глътка свежест за нашата кожа. За разлика от химикалите, които откриваме в масовите продукти, био съставките не маскират временно стареенето – те помагат на кожата отвътре навън, поддържайки кожата здрава, балансирана и красива.

 

      4. Козметиката от натурални продукти е екологична.

Тук се отклоняваме от грижата за кожата, но това е важен бонус, който натуралните продукти носи заедно с останалите си свойства. Много от веществата нужни за производството на конвенционалните козметични продукти могат да се добият само чрез екстензивен добив. Нефта, алуминия и оловото са едни от главните ресурси, които искаме да засегнем. Знаехте ли, че за да се добие алуминий, е нужно унищожаването на декари земя, заедно с живущите в нея диви животни? Не е нужно да се вреди на околната среда за да се грижим за себе си. Био козметиката се произвежда от съставки, които се култивират без използването на синтетични пестициди и торове. Избирайки натуралните продукти, свеждаме въздействието върху околната среда до минимум. По-добрата грижа за нас е по-добра и за нашата планета!