Без глутен – по-добро здраве?

Без глутен – по-добро здраве

Обмисляте ли да се откажете от глутена? Ако е така, със сигурност не сте сами! Интересът към безглутеновата диета нараства бързо, като множество книги, експерти по хранене и реклами пропагандират този начин на живот. Но дали наистина си заслужава? Възможно ли е това да е просто поредната преходна мода? Преди да преминете към безглутенова диета, е важно да прецените плюсовете и минусите на безглутеновия начин на живот, за да сте сигурни, че това е правилният избор за вас.

Какво представлява глутенът?

Глутенът е протеин, който присъства в множество храни, включително пшеница, ечемик и ръж. Обикновено се намира в храни като хляб, паста, пица и зърнени храни. Той не се счита за богата на хранителни вещества храна.

Хората, които имат целиакия, имат имунен отговор, който се провокира от консумацията на глутен. Те изпитват възпаление, когато консумират храни, съдържащи глутен. Статистиките показват, че около 0,1% от населението имат глутенова непоносимост. Ако имате целиакия, безглутенова диета е от съществено значение за облекчаване на възпалението и симптомите. Магазините за хранителни стоки и ресторантите рутинно предлагат опции без глутен, които са сравними с конвенционалните храни по вкус и качество. В миналото е било значително по-трудно да се поддържа този тип хранителен режим.

Кой трябва да избягва глутена?

Хората, които имат целиакия (автоимунно заболяване) трябва да избягват приема на глутен, за да поддържат добро здравословно състояние. Има и хора, чиито тестове за целиакия са негативни, но отново имат неприятни симптоми след консумация на глутен – подуване на корема, диария или коремни спазми. Те може да страдат от алергия към пшеница – заболяване, което може да се диагностицира чрез кожен тест. Други може да имат така наречената нецелиакална свръхчувствителност към глутен – недобре дефинирано състояние, което все още изисква допълнителни изследвания.

Във всеки случай, ако се чувствате зле след консумация на глутен, може би е разумно да го избягвате. При хора с целиакия, алергия към пшеница или нецелиакална свръхчувствителност към глутен избягването на глутена може да помогне за облекчаване на неприятните симптоми. В такъв случай може да заложите на безглутенови храни онлайн – amore.bg, като по този начин ще подобрите значително своето цялостно състояние, като избегнете симптоматиката, която често може да наруши нормалното протичане на ежедневието.

Неща, които трябва да знаете преди да спрете приема на глутен

Няма точни доказателства, които да покажат, че безглутеновата диета ще има положителен ефект при хора, които нямат проблем с приема на глутен. Когато вземете решение да изпробвате режим на хранене, в който ще изключите глутена е добре да имате няколко неща предвид, а именно:

  • Ако нямате непоносимост към глутен или циакалия, то пълното премахване на глутена може да има неблагоприятни ефекти. Като например наддаване на тегло, повишен глад, запек, тъй като повечето продукти, които са безглутенови не съдържат фибри.
  • Тъй като глутенът се съдържа в много широко разпространени зърнени храни и преработени продукти, е важно да знаете кои храни са безглутенови. Като цяло повечето непреработени плодове, зеленчуци, бобови растения, млечни продукти и риба не съдържат глутен. Освен това някои зърнени култури като киноа, елда и просо са безопасни при безглутенова диета.
  • Когато вечеряте навън, задавайте въпроси за това как е приготвена храната и дали съдържа глутен. Ако не сте сигурни, най-добре е да бъдете предпазливи и да избягвате дадено ястие, ако не сте сигурни дали то не съдържа глутен.
  • Установено е, че безглутеновата диета намалява възпаленията, подобрява храносмилането и повишава енергийните нива. Освен това може да помогне и за намаляване на риска от някои автоимунни заболявания, като ревматоиден артрит, диабет тип 1 и множествена склероза.

Ако обмисляте да преминете към режим на хранене без глутен, важно е първо да се консултирате с вашия лекар. Може да ви помогне да оцените текущото си здравословно състояние и да определите дали този тип диета е подходяща за вас. Също така може да ви помогне в разработването на план за хранене, който е едновременно утоляващ глада и балансиран. Това ще гарантира, че получавате всички необходими хранителни вещества.

В крайна сметка диетата без глутен може да има положителен ефект върху вашето здраве и благополучие. Въпреки това е изключително важно да разберете основните принципи на тази промяна в начина на живот и възможните опасности, които може да срещнете. С правилната информация и насоки можете да гарантирате, че вашата безглутенова диета е едновременно вкусна, но и предоставя на организма ви всичко, което е необходимо за пълноценната му функция.