Кои витамини и минерали ще ни защитят срещу заразяване с COVID-19?

Кои витамини и минерали ще ни защитят срещу заразяване с COVID-19?

Всички търсим начини да предпазим себе си и семействата си от този потенциално смъртоносен вирус. Един от начините да направим това е като се уверим, че получаваме достатъчно от правилните витамини и минерали. Но кои от тях ще ни помогнат да се предпазим от заразяване с COVID-19? Продължавайте да четете, за да разберете.

Докато светът продължава да се бори с епидемията от COVID-19, хората търсят начини да се предпазят от вируса. Един от въпросите, които се разпространяват, е дали някои витамини и минерали могат да помогнат за повишаване на имунитета и за защита срещу заразяване с COVID-19.

На този въпрос няма универсален отговор, тъй като индивидуалните хранителни нужди на всеки човек са различни. Все пак има някои витамини и минерали, за които е известно, че са важни за имунната функция и които могат да помогнат за предпазване от инфекция с COVID-19.

Кои са тези витамини?

Витамин А е важно хранително вещество за имунната функция. Той спомага за регулиране на производството на имунни клетки, а също така има антивирусни и антибактериални свойства. Витамин А може да се намери в хранителни източници като моркови, сладки картофи и тъмнозелени листни зеленчуци.

Витамин С е друго хранително вещество, което е важно за имунната функция. Той спомага за стимулиране на производството на бели кръвни клетки, които са важни за борбата с инфекциите. Витамин С може да се намери в цитрусовите плодове, доматите и броколите.

Цинкът е минерал, който е от съществено значение за имунната функция. Той помага за активирането на имунните клетки, а също така има антивирусни и антибактериални свойства. Цинкът може да се намери в храни като стриди, говеждо месо и тиквени семки.

Това са само някои от витамините и минералите, които могат да помогнат за предпазване от инфекция с COVID-19. Важно е да запомните, че хранителните нужди на всеки човек са различни, затова е най-добре да се консултирате с медицински специалист за това кои хранителни вещества могат да бъдат подходящи за вас.

Защо да приемаме селен?

Селенът е важен минерал, който спомага за укрепване на имунната система. Той се съдържа в храни като бразилски орехи, риба тон, черупчести и яйца. Селенът се предлага и под формата на добавка.

Организмът се нуждае от селен, за да произвежда глутатион, който е мощен антиоксидант, помагащ за защитата на клетките от увреждане. Селенът участва и в производството на хормони на щитовидната жлеза, които са важни за поддържането на здравословен метаболизъм.

Проучванията показват, че селенът може да помогне за намаляване на тежестта на симптомите при хора с Ковид-19. Смята се, че той действа, като спомага за намаляване на възпалението и чрез засилване на имунната система.

Понастоящем няма лечение за Covid-19, но добавките със селен могат да помогнат за намаляване на тежестта на симптомите и да подобрят шансовете за възстановяване.

Няма сигурен начин за предпазване от инфекция с COVID-19, но витамините и минералите могат да помогнат за укрепване на имунната система и да ни помогнат да се преборим с вируса. Витамините С и D, както и цинкът и селенът, са основни хранителни вещества, които могат да ни помогнат да се предпазим от инфекция. Като се уверим, че получаваме достатъчно от тези витамини и минерали, можем да подобрим шансовете си да останем здрави и да избегнем инфекцията.