Перфектната грижа за автомобила в домашни условия

Почистване на автомобил

Редовната и правилна грижа за автомобила е от ключово значение. Тя ще ви помогне да се радвате на комфортен автомобил за по-дълго време, ще ви позволи да се придвижвате с увереност и самочувствие и да съхраните превозното средство за по-дълго време. Когато става въпрос за грижа за автомобила е необходимо да имате основна представа относно това, което е необходимо. На първо време, ще е от полза да се доверите на професионални препарати за почистване на кола и на доказани техники, за да избегнете всякакви рискове и да получите максимални резултати.

В тази статия ще ви запознаем с някои от основните техники и препарати, които ще е добре да използвате. 

Грижа за гумите

Средствата за почистване на гуми обикновено са най-абразивните от всички почистващи препарати, които ще използвате. Това не е никак случайно. Гумите са една от най-изложените на мръсотия части от колата. Когато започвате почистването на колата от гумите и джантите, вие гарантирате, че цялото количество спрей се отмива в процеса на почистване на други части на вашия автомобил. Това ще сведе до минимум щетите по екстериора на вашата кола.

Започнете с изплакване на гумите, за да премахнете наслоен прах и мръсни частици. Изберете средство за почистване на гуми, което е формулирано за типа джанти, които имате. След това, почистете добре както гумите, така и джантите с почистващ препарат за джанти, чиста гъба и специална четка, за да сте сигурни, че няма да оставите петна. Не забравяйте да изплакнете обилно, за да премахнете всички остатъци от почистващия разтвор. Внимателно подсушете с кърпа от микрофибър.

Почистване на екстериора 

След като приключихте с гумите е добре да преминете към основното почистване – това на екстериора. Започнете, като изплаквате външната част на колата, за да премахнете излишната мръсотия. Използвайте водна струя под високо налягане, за да успеете да избегнете хабене на вода. Най-добре е да използвате шампоан за кола, който е специално създаден за боядисани екстериори и прозрачно покритие. Добавеното смазване във формулата ще помогне на мръсотията да се отстрани веднага, което означава, че ще си спестите време и енергия.

Напълнете кофа с хладка вода с необходимото количество от предпочитания от вас шампоан за кола. Използвайте чиста гъба, за да измиете колата, започвайки отгоре преминавайки надолу. Ако денят е топъл, измийте колата на части, така че колата да не изсъхне, преди да приключите с почистването. Използвайте кърпа от микрофибър, за да изсушите колата и да предотвратите оставянето на петна.

Можете да завършите процеса със смес за полиране, за да изгладите всички малки драскотини или леки следи от надраскване. 

Грижа за стъклата на автомобила

Въпреки че технически вече сте измили външната страна на прозорците на колата, добър навик е да ги прегледате отново и да третирате с качествен препарат за почистване на автостъкла. Един трик е да използвате стар (но чист!) вестник вместо хартиена кърпа или кърпа, за да гарантирате кристално чиста повърхност без ивици.

След като сте готови с  с екстериора, повторете същия процес от вътрешната страна на колата, за да можете да премахнете всякакви пръстови отпечатъци или петна от стъклото. И не забравяйте страничните огледала и огледалата за обратно виждане!

Почистване на тапицерията

Можете да се грижите за добрия вид на интериора на колата, независимо дали повърхностите са от плат, кожа или винил, като инвестирате в качествен препарат за почистване на тапицерия. Тези формулировки обикновено се предлагат в спрейове или пяни и могат лесно да се нанасят с мека, чиста кърпа. Тези продукти могат да бъдат намерени на всички различни ценови диапазони.  Бонусът е, че обикновено миришат приятно, така че можете да започнете да си възвръщате тази желана миризма на нова кола.

Ако колата ви се нуждае от сериозно внимание, има професионални почистващи услуги, които могат да извършат дълбоко почистване на тапицерията.