Розово масло – какви са ползите от него и как да го използвате?

Розово масло - какви са ползите от него и как да го използвате

Розата е цвете, възхвалявано от много творци, но всъщност то не е просто символ на любовта, красотата, нежността. Според много изследвания маслото от рози е с огромен потенциал. То се използва от векове заради безбройните си ползи за здравето и красотата. От намаляване на възпаленията, до релаксация, розовото масло е съществена част от рутинната грижа за здравето и красотата на много хора. Със своите противовъзпалителни и антибактериални свойства може да помогне за намаляване на признаците на стареене, подобряване на структурата на кожата и дори за успокояване на кожните раздразнения.

В тази статия ще разгледаме многобройните ползи от розовото масло, как да го използваме правилно и най-добрите начини да включим това чудотворно етерично масло в рутинните си процедури за красота. И така, нека се потопим и да изследваме многото начини, по които розовото масло може да обогати вашето здраве и красота.

Какви са ползите от розовото масло?

Розовото масло е етерично масло, получено от венчелистчетата на розовия цвят, което има многобройни ползи за здравето. От векове то се използва за лечение на различни заболявания и състояния, включително леки кожни раздразнения, стрес и дори депресия.

Облекчава болката

Според проучвания инхалациите на етерично масло от роза могат да намалят значително симптомите на болка. Специалистите смятат, че може то да е насърчавало мозъка да отделя ендорфин – хормонът на щастието. Въз основа на това проучване се предполага, че ароматерапията би била ефективна при пациенти, претърпели операция.

Помага за облекчаване на менструалните болки

Масажът с няколко капки розово масло в абдоминалната (коремна) област би подействал за намаляване на болката по време на менструация.

Намалява симптомите на тревожност и депресия, както и нивата на стрес

Няколко капки, нанесени върху кожата, могат да намалят симптоми на тревожност (ускорен пулс, повишено кръвно налягане, учестено дишане, гадене). Маслото от роза помага да се намалят нивата на стрес и тревожност и по време на бременност.

Подобрява състоянието на кожата

Често се използва за третиране на проблемна кожа. Етеричното масло от роза може да помогне за балансиране на структурата на кожата и да намали симптомите, свързани с диференциацията на кератиноцитите, които са защитните пазачи на кожата. Като възстановява правилното ниво на разпределение на кератиноцитите, етеричното масло от роза може да помогне за намаляване на симптомите, свързани с кожни заболявания като псориазис и атопичен дерматит, които са причинени от дисбаланс в разпределението на кератиноцитите. С редовната употреба на етерично масло от роза можете да помогнете на кожата си да поддържа защитната си бариера срещу стресовите фактори на околната среда, като топлина, UV лъчи, загуба на вода, патогенни бактерии и паразити.

Антибактериални свойства

Има отлично противогъбично и антибактериално действие и точно поради тази причина може да се използва в много области. Освен това антибактериалните му свойства могат да помогнат за предотвратяване на разпространението на бактерии, гъбички и други микроби.

Как да използвате розовото масло?

Когато става въпрос за използване на розово масло, има няколко метода, които могат да се използват. Ето как да използвате розовото масло:

  1. Ароматерапия – Розовото масло е отлично допълнение към всеки сеанс по ароматерапия. Добавете няколко капки от маслото към горелка за етерични масла или дифузер и оставете аромата да изпълни помещението. Сладкият, цветен аромат на розовото масло може да помогне за намаляване на стреса и напрежението, като същевременно насърчава усещането за релаксация и благополучие.
  2. Грижа за кожата – Розовото масло е чудесен избор за тези, които искат да подобрят здравето на кожата си. То може да се смеси с масло носител, като жожоба или кокос, и да се използва като масажно масло или средство за почистване на лицето. Антисептичните му свойства могат да помогнат за намаляване на зачервяването, възпалението и акнето.
  3. Грижа за косата – Розовото масло отдавна се използва като естествен начин за успокояване на състоянието на скалпа, като пърхот и сърбеж. Смесете няколко капки с базово масло и масажирайте сместа в скалпа си за допълнително подхранване.
  4. Поглъщане – Розовото масло може да се консумира перорално във вода или чай. То има сладък, цветен аромат и може да помогне за намаляване на стреса и тревожността.

Без значение как ще изберете да използвате розовото масло, то със сигурност ще бъде ценно допълнение към рутинните ви грижи за здравето и красотата. Опитайте го още днес и изпитайте многобройните ползи, които може да предложи.

Като цяло розовото масло е изключително универсално етерично масло с многобройни ползи. От намаляване на стреса и тревожността до подобряване на здравето на кожата – розовото масло може да се използва за насърчаване на цялостното здраве и благополучие. Ако търсите начин да направите живота си малко по-комфортен и приятен, то розовото масло определено си заслужава да бъде изпробвано.