Четири неща, които водят до избора на кола при жените

Производителите на автомобили пазаруват силно на мъжете, но истината е, че жените са основните влиятелни фактори, когато става въпрос за закупуване на нова кола. Проучване на анализатора на автомобилната индустрия Полк установи, че 39 процента от всички нови превозни средства са регистрирани на жени. Жените купуват 52 процента от всички нови автомобили (независимо дали за самостоятелно или семейно шофиране) и влияят върху 85 процента от всички решения за закупуване на автомобили, според Woman Motorist, онлайн списание.

 

И така, когато става въпрос за закупуване на коли, какво търсят жените? Ето четири черти, които жените търсят, когато купуват нови колела.

 

  1. Добра стойност. „Жените търсят стойност“, казва Кристин Андерсън, анализатор в уебсайта за авто новини. „Те са склонни да избират достъпни, икономични автомобили.“ В проучване на повече от 8 милиона покупки на автомобили през 2010 г., TrueCar анализира разликите в тенденциите при покупки въз основа на пола. Компанията установи, че докато мъжете често избират мускулести камиони или скъпи спортни автомобили, жените клонят към по-малки превозни средства като седани и кросоувър SUV. „Всички от 10-те най-популярни превозни средства с изключение на едно са на цена под $30 000“, казва Андерсън.

 

  1. Четири врати. Напоследък Porsche направи голямо навлизане сред жените купувачи на коли, разширявайки пазарния си дял от 19 процента на 23 процента. Старши анализаторът Джесика Колдуел приписва тази промяна изцяло на новите продуктови линии на Porsche, като Porsche Panamera, купе с четири врати, което се предлага както в хибридна, така и в дизелова версия. Porsche все още изостава в това да бъде една от най-популярните марки сред жените, но новите, по-практични модели вероятно ще се харесат както на заможните самотни жени, така и на тези със семейства.

 

  1. Функции за безопасност. Според скорошно проучване на CNW Research, функциите за безопасност са основен приоритет, когато става въпрос за покупки на коли за жени. Четири от първите пет най-важни атрибута бяха свързани с безопасността: видимост отзад, видимост отпред, дистанционни външни огледала и странични въздушни възглавници. За разлика от това, само една функция за безопасност (видимост отпред) влезе в списъците на купувачите на мъже; опасения като стил, конски сили и дизайн на двигателя взеха най-високи отличия сред момчетата.

 

  1. Положителни отзиви. Жените вероятно ще направят значително предварително проучване, когато планират покупка на кола. Проучване на BlogHer установи, че в допълнение към посещенията на автокъщи, жените също разчитат на препоръки от приятели и семейство (56%), уебсайтове за ревюта на автомобили (53%), уебсайтове на производители на автомобили (43%) и блогове (31%). По влияние сайтовете на производителите са на последно място; жените са много по-склонни да се доверят на съвети от експерти и хора от собствените си общности.

 

Най-популярните автомобили за жени

 

И така, кои производители на автомобили се справят най-добре с тези нужди?

 

Според скорошно проучване на Едмъндс местните производители на автомобили като Dodge, Buick и Chevrolet са спечелили популярност сред жените през последната година. „Още от фалита на GM имаше много критики относно поглъщащите газ, така че местните производители на автомобили промениха много от продуктите си“, казва Колдуел. „Има по-широк спектър от по-малки превозни средства, което помага за привличането на повече жени.“

 

Компаниите с най-голям процент купувачи от жени обаче обикновено са чуждестранни производители на автомобили в ниския до среден ценови диапазон. Германският производител Mini оглави списъка на TrueCar с 48 процента пазарен дял на жените, следван от автомобилни производители като Kia, Honda, Nissan, Subaru, Suzuki, Hyundai и Mazda. „Тези марки са достъпни и достъпни“, казва Колдуел.

 

Що се отнася до конкретните модели, Volkswagen New Beetle беше изключително подходящ за жени, като 60 процента от купувачите бяха жени. Жените съставляват повече от половината от пазара за повече от 20 модела, като Nissan Rogue, Volkswagen Eos, Volvo S40, Jeep Compass и Honda CRV.

 

Мъжете търсят сила и скорост

 

Колите, които са най-популярни сред мъжете, от друга страна, са далеч по-спортни и идват с много по-високи цени. Porsche 911 – спортен автомобил с каталожна цена, започваща от 78 000 – оглави списъка с 88 процента пазарен дял за мъжете; други популярни модели включват спортни автомобили като Chevrolet Corvette и BMW E60, както и големи камиони, включително GMC Sierra, Chevrolet Silverado и Ford F-Series. За разлика от топ избора на жените, моделите, избрани от мъжете, са скъпи, неикономични и често непрактични.

 

Разлики в разходите

 

Въпреки че изборът на автомобил на мъжете често идва с много по-високи цени, отколкото този на жените, жените често плащат по-висок процент от препоръчителната покупна цена на автомобила, според проучване на изследователи от Haas School of Business към Университета на Калифорния, Yale University School of Management и J.D. Power and Associates. Според данните жените обикновено плащат с 0,20 процента повече от каталожната цена, отколкото мъжете, когато купуват същата кола в автокъща.

 

Проучването обаче също така установи, че тази разлика в цените изчезва, когато жените проучват и договарят цените предварително в Интернет.